آیا در هنگام رانندگی متوجه شدید که فرمان خود شما می لرزد. لرزش فرمان خودرو می تواند به دلایل متعددی ایجاد شده باشد. در این مقاله از اتومبیل تصادفی سعی داریم بررسی دلایل لرزش فرمان هنگام رانندگی بپردازیم. لرزش فرمان خودرو مشکلی بسیار خطرناک است و با شدیدتر شدن این لرزش ممکن است کنترل خودرو را از دست بدهید و حوادث ناگواری به وجود بیاید. پس این مقاله را مطالعه کنید که با دلایل لرزش فرمان خودرو در حالت های مختلف آشنا شوید تا با رفع آن ها رانندگی روان و مطمئنی تجربه کنید. همین الان با کارشناسان ما در ارتباط باشید زیرا این مجموعه بهترین مرکز خرید ماشین تصادفی در تهران و دیگر شهر ها است.
لرزش فرمان ماشین از چیست؟
لرزش فرمان دلایل مختلفی دارد اما باید لرزیدن فرمان را در حالت های مختلف مورد بررسی قرار بدهید تا دلیل هر کدام را بدانید:
15 دلیل لرزش فرمان خودرو در سرعت کم
این مشکل در هر خودرویی می تواند ایجاد شود . فرمان به چرخش وصل شده است و چرخ ها به سیستم تعلیق متصل هستند. بروز یک ایراد می تواند در سیستم تعلیق اختلال ایجاد کند و به دنبال اختلال در چرخ ماشین اتفاق می افتد. تراز نبودن چرخ ها، خمیده بودن چرخ، ساییده شدن لاستیک اصلی ترین لرزش فرمان ماشین در سرعت کم محسوب می شوند. اصلی ترین علت لرزش فرمان در سرعت های کم شامل موارد زیر می شود:
۱- تنظیم چرخ ها
اگر چرخ ها تنظیم یا تراز نباشند فرمان شروع به لرزیدن می کند.اگر لاستیک های ماشین از حالت تراز خود خارج شده باشند، به جز پارگی تایرها، لرزش فرمان را به همراه دارد.
۲- نامتعادل بودن چرخها
در سرعت های کم نامتقارن بودن چرخ ها باعث لرزش فرمان خودرو می شود. اگر چرخ ها تعادل خوبی نداشته باشد. اصلی ترین علائم لرزش فرمان خودرو این است که فرمان کشیده می شود در این صورت کنترل ماشین از دست راننده خارج می شود و رانندگی دشوار خواهد شد. بنابراین هنگام خرید لاستیک ها حتماً سایز و برند آنها دقت کنید که متفاوت نباشند.
۳- خم شدن لاستیک ها
اگر به خودرو شما ضربه خورده باشد به داریو چرخان و اکسل چرخ ها صدمه وارد می کند در نتیجه فرمان می لرزد و کنترل خودرو از دست شما خارج می شود و نمی توانید هدایت خودرو را به خوبی به دست بگیرید. برای رفع این مشکل لازم است که نسبت به تعمیر یا تعویض چرخ ها اقدام کنید
۴- خوردگی لاستیک های جلو
این طبیعی است که لاستیک های جلو از لاستیک های عقب ماشین بیشتر آسیب می بینند و دچار خوردگی و فرسایش می شوند. همین امر می تواند تا حد زیادی کنترل ماشین را با مشکل مواجه و باعث لرزش فرمان خودرو شود.
۵- خرابی بلبرینگ چرخ ها
علت دیگری که باعث لرزیدن فرمان خودرو در سرعت های کم می شود تاثیر بلبرینگ روی چرخ هاست. برای رفع این مشکل بلبرینگ به تعمیر نیاز دارد.
۶- فشار ناهموار بر روی لاستیک ها
با ضعیف شدن لاستیک مقاومت آن در برابر فشار کاهش پیدا می کند. در این صورت لاستیک فشار کمتری را می تواند تحمل کند و تعادل خود را از دست می دهد و به دنبال آن لرزش فرمان اتفاق می افتد.
بهترین کار این است که جهت تعویض لاستیکهای عقب و جلو اقدام کنید. اگر چنانچه با وجود تعویض لاستیکها مشکل حل نشد از یک متخصص کمک بگیرید.
۷- مشکلات میل های داخلی و خارجی
میله های داخلی و خارجی کار نگه داشتن چرخها را انجام می دهند. در صورتی که با گذشت زمان میله ها دچار ساییدگی شود از بین می رود و قطعا در چنین شرایطی شما احساس می کنید که در حین رانندگی در سرعت کم فرمان شما شروع به لرزیدن کرده است.
۸- اختلال در سیبک سیستم تعلیق ماشین
اگر فرمان ماشین شما در مسیر مستقیم لرزش دارد اما هنگامی که به راست و چپ می چرخید متوجه این لرزش نمی شوید باید بدانید که مشکل از سیبک سیستم تعلیق خودروست. سیبک نیز غیر قابل تعمیر است و بایستی آن را تعویض کرد.
۹- اختلال در فنر تعلیق
فنرها در سیستم تعلق ضربات وارد شده از کف خیابان به خودرو را خنثی می کنند. در برخی مواقع این فنرها به علت ضعیف شدن، کارایی خود را از دست می دهند. در نتیجه این مشکل سیستم هدایت خودرو را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. در این صورت شما متوجه سرو صدای غیر عادی خودرو می شوید. به طوریکه با رسیدن به هر دست انداز صدای کوبش را کاملا می شنوید. برای رفع این مشکل فنرها را تعویض کنید.
۱۰- نقص فنی در موتور خودرو
مشکلاتی مانند اختلال در القا کننده های اکسیژن، ایراد در سوخت رسانی خودرو و خرابی شمع خودرو که در موتور ماشین اتفاق می افتد علت دیگر می تواند برای لرزیدن فرمان خودرو باشد
۱۱- فرسودگی یاتاقان ماشین
یاتاقان ها کاری می کنند که خودرو تعادل لازم را داشته باشد و هنگام حرکت قابل کنترل هستند. علاوه بر این یاتاق ها چرخ ها را به بدنه خودرو وصل میکند. یاتاقان هم مثل سایر قطعات خودرو به مرور زمان دچار فرسودگی میشوند و به دنبال آن لرزش فرمان اتفاق بیفتد. البتهخرابی یاتاقان میتواند عملکرد کلی خودرو را تحت تاثیر قرار دهد . پس لازم است این مشکل را سریعتر حل کنید.
۱۲- پیشرانه آسیب دیده
پیشرانه یا محور محرکه خودرو نیرو را از چرخ ها به موتور هدایت میکند. برای همین خودرو حرکت می کند. اگر این پیشرانه فرسایش یافته یا خراب باشد فرمان شروع به لرزش می کند و فرمان تعادل خود را از دست می دهد.
۱۳- ضربه خوردن شاسی
اگر شاسی های ماشین ضربه خورده باشد تنظیمات اولیه شاسی به هم می ریزد و برگرداندن آن به حالت اول کار ساده ای نیست. در نتیجه در بسیاری از موارد سیستم جلوبندی با اختلال مواجه می شود و سیستم فرمان و دیگر متعلقات جلوبندی آسیب میبینند. پس قبل از خرید خودرو از سلامت شاسی ها اطمینان حاصل کنید.
۱۴- تنظیم زاویه فرمان
در صورتی که یکی از پیچ های فرمان شل شود همین ایراد ساده باعث می شود تا فرمان شروع به لرزش کند. این مشکل ساده است و با یک آچارکشی و یا تنظیم فرمان همه چیز درست خواهد شد.
۱۵- ایراد صفحه کلاچ
نقص در صفحه کلاچ باعث لرزش فرمان خودرو می شود. اگر فنر صفحه کلاچ بشکند، فرمان خودرو دچار لرزش در ابتدای حرکت خود می شود
لرزش فرمان خودرو در هنگام ترمز گرفتن
اگر نیروی ترمز به صورت یکسان به چرخها اعمال نشود یک لاستیک تحت فشار بیشتری قرار خواهد گرفت و در نتیجه فرمان به یک سمت منحرف می شود. زمانی که سیستم ترمز خودرو شما دچار نقص شده باشد، در حین ترمز گرفتن متوجه لرزیدن فرمان ماشین می شوید. علت هایی که باعث بروز لرزش فرمان در حین ترمز می شوند عبارتند از:
۱- شکستگی روتور ترمز
روتور ترمز یا دیسک هنگام ترمز توسط لنت ترمز فشرده میشود. زمانی که لنت ترمز به صورت یکنواخت درگیر نشود یا فرسوده باشد لرزش فرمان را به همراه دارد.
۲- کالیپر ترمز
نشانه خرابی کالیپر ترمز بوی سوختگی که استشمام می شود و این بو پس از هر بار ترمز تولید خواهد شد.
علت لرزش فرمان در سرعت بالا (سرعت ۸۰ به بالا)
زمانی که از سرعت 80 به بالا شتاب می گیرید و فرمان شروع به لرزیدن کرد، این احتمال وجود دارد که ایراد از بلبرینگ چرخ هاست . در این صورت در سرعت پایین همه چیز عادی است ام بعد از سرعت دادن به ماشین و گذشت از سرعت ۸۰ فرمان شروع به لرزیدن خواهد کرد. این مشکل با تعمیر بلبرینگ ها برطرف و لرزش فرمان قطع می شود. از دیگر مواردی که می تواند باعث لرزیدن فرمان در سرعت بالا شود می توان به بالانس نبود چرخها، خرابی میل تعادل خودرو، خراب بودن میل فرمان و شل شدن پیچ چرخها اشاره کرد
علت لرزش فرمان در حالت درجا
زمانی که فرمان خودرو در حالت درجا می لرزد این ایراد به علت خرابی سیستم هیدرولیک ایجاد می شود. در چنین مواقعی باید هواگیری این سیستم را انجام دهید. هم چنین علت بروز این مشکل لرزش بیش از حد موتور ماشین است و برای رفع ایراد آن باید از یک تعمیرکار ماهر کمک بگیرید.
- نگهداری منظم لاستیک ها
هر 8000 تا 11000 کیلومتر یک بار جای لاستیک ها با هم تغییر دهید. این کار باعث می شود سایش در سطح لاستیک ها و آج ناهموار در نتیجه عدم تعادل چرخ ها جلوگیری می کند. برای همین که امکان لرزش فرمان ماشین صفر وجود ندارد چون همه لاستیک ها نو هستند.
- بالانس لاستیک
هر ۶-۱۲ ماه یا هر زمان که لرزش فرمان خودرو مداوم ، لاستیک های خود را بالانس کنید تا رانندگی آسوده ای داشته باشید.
- تنظیم فشار لاستیک
هم چنین بهتر است از یک گیج قابل اعتماد برای باد کردن آن ها به طور منظم استفاده کنید. لاستیک های کم باد مستعد سایش ناهموار و هندلینگ ناپایدار هستند، در حالی که لاستیک های پر باد می توانند خشن بوده و مستعد آسیب باشند.
عدم عبور از چاله ها و ناهمواری های جاده
بهترین کار این است که تا جای ممکن از روی آنها عبور نکنید . در نزدیکی چاله ها، سرعت خود را کم کنید تا ضربه کمتری به ماشین و سیستم فرمان وارد شود. پس از برخورد با چاله ها، حتما لاستیک هایتان را از نظر بریدگی و … بررسی کنید.
با احتیاط رانندگی کنید
پیچ ها را به آرامی و با سرعت متوسط رد کنید.در صورتی که رانندگی ناملایم و تعاجمی داشته باشید. ترمز شدید و پیچ های تیز میتواند باعث شود تا به لاستیک ها ضربه بخورد و سیستم تعلیق خودرو با ایراد مواجه شود. این امر لرزش خودرو را به همراه دارد. از فشار دادن پدال گاز خودداری کنید. از توقف های اجباری و لحظه آخری تا حد امکان بپرهیزید. ترافیک را پیش بینی و به تدریج ترمز کنید.
نسبت به نشانه های بی تفاوت نباشید و برای تعمیر خودرو خود هر چه سریعتر اقدام کنید. همین اشکالات کوچک می تواند زمینه ساز مشکلات جدی و خسارت بیشتر شود و شما را محتمل هزینه های سنگین و هنگفت می کند