آیا از معامله خودرو منصرف شدید و می خواهید قرارداد معامله خودرو را فسخ کنید؟ فسخ قرارداد از طرف خریدار یا فروشنده ملزم به شرایطی است. این مقاله از تصادفی سعی دارد شما را با شرایط فسخ قرارداد خرید خودرو آشنا کنیم تا در معامله دچار گرفتاری و سردرگمی نشوید.
شرایط فسخ قرارداد خودرو چیست؟
در مبایعه نامه یک سری اصطلاحات قانونی قید می شود که به آن خیارات گفته می شود. منظور از خیارات در حقوق مدنی اختیاراتی است که قانونگذار برای متن فسخ نامه خودرو در اختیار طرفین گذاشته است. نحوه نوشتن فسخ قرارداد نیز باید بر اساس این خیارات انجام می شود.
برای فسخ معامله خودرو باید حداقل یکی از ۹ شرط زیر قید شده باشد که در ادامه به بررسی انواع خیارات می پردازیم.
انواع خیارات فسخ معامله خودرو از طرف فروشنده و خریدار
-
خیار غبن
در صورتی که یکی از طرفین متحمل ضرر مالی شده باشد، بر اساس این خیار میتوانید برای فسخ قرارداد اقدام کنید.
-
خیار مجلس
در صورتی که یکی از طرفین معامله از خرید یا فروش ماشین پشیمان بشود یا نتواند پول ماشین را جور کند.طبق این خیار می تواند در محل انجام معامله، آن را فسخ کند.
-
خیار عیب
اگر ماشین شما یک اشکال داشته باشد که بعد از معامله خریدار از آن اطلاع پیدا کرده باشد بر اساس این خیار می تواند معامله را فسخ کند.
-
خیار اختیار رویت و تخلف از وصف
اگر فروشنده راجعبه ماشین دروغ بگوید، خریدار بر اساس خیار اختیار و تخلف از وصف میتواند فسخ قرارداد ماشین را انجام بدهد.
-
خیار تدلیس
خیار تدلیس یا غش در قرارداد معامله خودرو یکی دیگر از قوانین فسخ معامله خودرو از طرف خریدار می باشد. در صورتی که فروشنده مال خود را بهتر است آن چه است نشان دهد یا اینکه عیب و ایراد ماشین خود را طوری پنهان کند که خریدار متوجه ایراد آن نشود.
در این صورت خریدار می تواند به شکل قانونی و بر اساس خیار تدلیس معامله را فسخ کند، البته به شرطی که این امکان در قولنامه از دو طرف گرفته نشده باشد.
-
خیار شرط
یعنی خریدار و فروشنده با هم شرط می گذارند که هر دو یا یکی از آن ها میتواند تا مدت مشخصی معامله ماشین را فسخ کند. برای خیار شرط باید در متن قولنامه، مدت زمان فسخ معامله خودرو قید شده باشد. این مدت می تواند از ۲۴ ساعت یا حتی تا ۷۲ ساعت قید شده باشد.
داشتن خیار شرط برای هر دو طرف معامله می تواند مشکلاتی را ایجاد کند چون بدون هیچ توجیهی، امکان برهم زدن قرارداد وجود دارد. بنابراین بایستی هم خریدار و هم فروشنده، روی این خیار توافق داشته باشند. همچنین در متن قولنامه می توان مشخص کرد که جریمه فسخ قرارداد خودرو، باید چقدر باشد. و این جریمه را باید شخصی که معامله را فسخ کرده، پرداخت کند.
-
خیار تاخیر
اگر خریدار مبلغ توافق شده را به موقع پرداخت نکند، بر اساس شرایط فسخ معامله خودرو از طرف فروشنده و خیار تاخیر فروشنده میتواند معامله را فسخ کند.
-
خیار تعذر تسلیم
اگر مورد معامله وجود نداشته باشد، خریدار میتواند بر اساس خیار تعذر تسلیم، فسخ معامله را انجام دهد.
فسخ معامله خودرو از طرف فروشنده
برای اینکه ضرر و زیان معامله را دریافت کنید باید هر کدام ثابت کنید که به آن ها ضرر و زیانی وارد شده است.. فراموش نکنید که میزان خسارت فسخ قرارداد نباید از چارچوب قانونی خارج شود.
قانون فسخ معامله ماشین تا ۲۴ ساعت
در فسخ قرارداد خودرو، هر دو طرف معامله، یعنی خریدار و فروشنده میتوانند زمان فسخ معامله خودرو را تعیین کنند. این بازه زمانی میتواند ۲۴ ساعت یا حتی تا ۷۲ ساعت باشد. به این قانون «خیار شرط» میگویند و طبق آن، طرفین معامله تا زمان مشخص شده امکان فسخ قرارداد خودرو را آن هم بدون هیچ دلیلی خواهند داشت.
بهتر است هزینه فسخ قرارداد خودرو را به دقت بررسی کنید تا گرفتار کلاهبرداران نشوید.
فسخ معامله خودرو بدون قولنامه
اگر یکی از طرفین معامله از انجام آن پشیمان شود در صورتی که هنوز قولنامه امضا نشده است طبق خیار مجلس می توان معامله را فسخ کرد
از این قانون معمولا زمانی می توان استفاده کرد که در حین معامله، متوجه شوید که خودرو ایراد دارد یا پول تان جور نمی شود . این خیار در مورد فروشنده هم صادق است اگر بنا به دلایلی فروشنده از فروش خودروی خود پشیمان شود، میتواند برای معامله را فسخ کند؛ به شرط اینکه خیار مجلس در مبایعه نامه قید شده باشد.
فسخ معامله خودرو بعد از انتقال سند
امکان فسخ قرارداد خودرو بعد از انتقال سند نیز وجود دارد، چون ممکن است بعد از انتقال سند، خریدار یا فروشنده بنا به دلایل موجه و قانونی ضرر کرده باشند. بنابراین اگر بعد از معامله خودرو و انتقال سند، یکی از طرفین مایل به فسخ آن باشد، میتواند آن را فسخ کند.
زمانی حق استفاده از خیارات را دارید که اسقاط کافه خیارات ذکر نشده باشد. یعنی تمامی اختیارات مبنی بر فسخ قرارداد ساقط می شود. برخی از خیارات یعنی خیار تدلیس ، تفلیس و تعذر تسلیم حتی با وجود ذکر شدن اسقاط کافه قابل اسقاط نمی باشد.
ضرر و زیان فسخ معامله خودرو چیست؟
اگر هر دو طرفین قرارداد به نحوی قرارداد را فسخ کنند بایستی به طرف مقابل معامله ضرر و زیان پرداخت کنند. برای همین یکی از بندها در قولنامه قید می شود پرداخت ضرر و زیان ناشی از فسخ معامله خودرو و یک مبلغ مشخص برای آن است تا دو طرف معامله خودرو از میزان خسارت آگاه باشند.
ضرر و زیان فسخ معامله خودرو چند درصد است؟
طرفین معامله هستند که ضرر و زیان معامله ماشین را تعیین می کنند. البته با توجه به خیارات مختلف که ممکن است تعهد نداشتن به آن ها باعث ایجاد ضرر و زیان برای یکی از طرفین معامله شود، نمیتوان درصد کاملا مشخصی را برای همه انواع ضرر و زیان وارد شده به طرفین تعیین کرد. هم چنین موارد مصداق ضرر و زیان و میزان خسارت می بایست در مبایعه نامه مشخص شود.
مدت زمان قانونی فسخ معامله خودرو
دو طرفین معامله خودرو باید مدت زمان فسخ معامله را به صورت دقیق مشخص کنند. تا با تعیین مهلت فسخ معامله خودرو برای فسخ قانونی اقدام کنند. بر اساس ماده ۴۰۱ قانون مدنی، مجهول بودن زمان فسخ قرارداد یا عدم تعیین مدت دقیق آن، باعث بی اثر و باطل شدن قرارداد خواهد شد.
مهلت یا مدت زمان فسخ معامله خودرو به شرایط و علت فسخ بستگی دارد. برخی از خیارات مهلت زمانی مشخصی دارد و با تمام شدن این مهلت دیگر اعتباری نخواهد داشت. اما برخی دیگر از خیارات مهلت خاصی ندارند و طرف معامله که دارای حق فسخ معامله می باشد، میتواند در هر زمانی معامله را فسخ کند.
برخی از خیارات مهلت مشخصی دارد. خیار مجلس تا پایان حضور دو طرف معامله اعتبار دارد. خیار شرط هم جزء خیارهای مهلت دار است، با این تفاوت که طرفین مهلت زمانی مشخصی را برای فسخ قرارداد خودرو تعیین میکنند.
هم چنین خیاراتی وجود دارد که مهلتی برای آنها تعیین نشده که شامل خیار تبعض صفقه و خیار تاخیر در پرداخت می شود. در این شرایط مهلت زمانی طبق عرف تعیین خواهد شد.
مراحل فسخ معامله خودرو به چه صورت است؟
خریدار و فروشنده ماشین میتوانند برای فسخ معامله ماشین از طرف فروشنده یا خریدار اقدام کنند. مراحل فسخ معامله خودرو به شرح زیر است:
- باید به دفاتر قضایی مراجعه کنید و مدارک فسخ قرارداد خودرو و اظهارنامه ای مبتنی بر فسخ معامله تنظیم کرده و در آن علت فسخ را مشخص کنید.
- پس از ارسال اظهارنامه، خواهان باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه و دادخواست تایید فسخ را ثبت کند.
- دادگاه حقوقی به درخواست فسخ معامله رسیدگی و برای صدور رای تایید یا رد آن اقدام میکند؛
- رای صادره در دادگاه به مدت ۲۰ روز قابل تجدید نظر خواهد بود.
مرکز تصادفی بهترین خریدار خودرو تصادفی خارجی در سراسر ایران
در این مطلب از مجموعه تصادفی به بررسی شرایط فسخ قرارداد خودرو بین خریدار و فروشنده پرداخته ایم. در این حین بهتر است بدانید اگه قصد دارید خودرو تصادفی خود را با بهترین قیمت به فروش برسانید، همین الان با کارشناسان ما در ارتباط باشید زیرا این مجموعه بهترین مرکز خرید ماشین تصادفی در تهران و دیگر شهر ها است.