آیا خودروی خود را فروخته اید و هنوز مالک جدید برای تعویض پلاک اقدامی نکرده است؟ تعویض پلاک آخرین مرحله در نقل و انتقال سند خودرو در خرید خودرو تصادفی نیز به شمار می رود که خریدار بعد از آن به شکل قانونی و رسمی مالک خودرو می شود. حالا سوال اینجاست که آیا نقل و انتقال خودرو بدون تعویض پلاک امکان پذیر است و شرایط انتقال سند خودرو چیست؟ اگر می خواهید جواب این سوال را بدانید این مقاله از تصادفی به پاسخ این سوال پرداخته است.
چرا باید تعویض پلاک انجام شود؟
تعویض پلاک آخرین مرحله در نقل و انتقال سند خودرو به شمار می رود که خریدار بعد از آن به شکل قانونی و رسمی مالک خودرو می شود. این امر به پلیس کمک می کند که در صورت وقوع تخلف ماشین صاحب آن را شناسایی کند. پس اگر تعویض پلاک انجام نشود، از لحاظ قانونی، صاحب پلاک قبلی مسئول تخلفات خواهد بود.
انتقال سند خودرو بدون حضور مالک
بارها در مقاله های مختلفی گفتیم که برگ سبز خودرو سند قطعی است اما اگر چنانچه طرفین معامله اصرار به حضور در دفترخانه جهت انتقال سند ماشین داشته باشند، می توانند با تنظیم روز و ساعتی مشخص در دفاتر اسناد رسمی حاضر شوند. البته حضور مالک یا فروشنده خودرو یا نماینده قانونی وی در دفترخانه الزامی است و بدون مالک نمی توان سند را به نام خریدار جدید انتقال داد.
مراحل انتقال سند خودرو
پس از قطعی شدن معامله، فروشنده و خریدار میبایست یک سری مدارک و برگ سبز یا سند خودرو را آماده کنند و به مراکز تعویض پلاک بروند. این مدارک شامل موارد زیر می شود:
- کارت ماشین
- برگ سبز ماشین
- سند کمپانی
- بیمه شخص ثالث معتبر
- اصل مدارک شناسایی فروشنده و خریدار خودرو
- معاینه فنی معتبر
- برگه عدم خلافی و تسویه عوارض شهرداری
مراحل انتقال سند خودرو
برای تنظیم سند قطعی خودرو می بایست اقدامات زیر را انجام دهید:
تنظیم یک قرارداد بین طرفین معامله
برای انتقال سند خودرو به صورت قطعی اول از همه باید یک قرارداد بین خریدار و فروشنده تنظیم شود. در این قرارداد اطلاعات زیر ذکر می شود:
- مشخصات کامل خودرو از جمله مدل خودرو، رنگ، نوع سوخت (بنزینی یا دوگانهسوز)، وسایل و لوازم موجود در خودرو و …
- زمان تحویل ماشین و مدارک آن (مانند کارت سوخت و بیمه و …) به خریدار
- مبلغ توافق شده خودرو که خریدار باید پرداخت کند
- زمان تعویض پلاک ماشین
- تعیین تکلیف برای پرداخت بدهی ها و جریمه ها و عوارض سالانه شهرداری و مالیات ماشین
- تعیین زمان برای مراجعه دو طرف معامله به دفترخانه
تعویض پلاک ماشین
در مرحله بعد باید برای تعویض پلاک ماشین اقدام کنید. یکی از اقدامات مهم در نقل و انتقال خودرو، تعویض پلاک است. تعویض پلاک به معنای فک پلاک مالک قبلی خودرو و نصب پلاک متعلق به مالک جدید بر روی خودرو است. در این جا پلاک های قدیمی خودرو فک و پلاک های جدید بر اساس شماره جدید روی خودرو نصب می شود. در زمان تعویض پلاک نیروی انتظامی بعد از بررسی اصالت خودرو یا احراز هویت تان به شما برگه سبز خودرو می دهد
ثبت در دفاتر اسناد رسمی
در آخر اگر خواستید می توانید بعد از انجام همه این کارها به یک دفترخانه رسمی بروید تا سند قطعی خودرو در دفترخانه ثبت شود.
هزینه انتقال سند خودرو
بسته به نوع و مدل خودرو هزینه نقل و انتقال خودرو تفاوت دارد. این هزینهها به حساب دولت و دفترخانه واریز می شود. دقت کنید که بخشی از هزینه های انتقال سند را فروشنده و بخشی را خریدار پرداخت میکند. برای همین بهتر است که طرفین معامله قبل از نقل و انتقال درباره پرداخت این هزینه ها به توافق برسند. همچنین در صورتی که وضعیت سند خودرو امحا دارید در اسرع وقت برای حل این مشکل اقدام کنید.
انتقال سند خودرو بدون تعویض پلاک
نقل و انتقال خودرو بدون تعویض اصلا امکان پذیر نیست. خریدار باید به همراه فروشنده یا نامه قانونی وی با وکالت نامه تعویض پلاک به مراکز تعویض پلاک مراجعه کند. دریافت برگ سبز خودرو جهت اثبات مالکیت آن کافی است و به حضور در دفاتر اسناد رسمی جهت انتقال اسناد به نام خریدار نیازی نیست.
فروش ماشین بدون تعویض پلاک
فروش خودرو بدون تعویض پلاک قانونی نیست و در این صورت مالک جدید نمی تواند برگ سبز و کارت هوشمند را دریافت کند و در واقع انتقال مالکیت خودرو انجام نمی شود. توصیه می کنیم از فروش قولنامه ای خودرو بدون تعویض پلاک اکیدا خودداری کنید چون می تواند در آینده برایتان دردسرساز شود. در صورت عدم تعویض پلاک کلیه تخلفات رانندگی چه توسط دوربین و چه توسط پلیس راهور شناسایی شود صاحب پلاک ماشین مقصر شناخته می شود حتی اگر شما خودروی خود را به شخص دیگری واگذار کرده باشید، مسئول جبران خسارت خواهید بود. بنابراین به عنوان مالک ماشین باید در زمان فروش آن حتما خریدار را مجبور به تعویض پلاک کنید. در این صورت معامله نقل و انتقال خودرو انجام نشده است.