انواع جرایم رانندگی

معرفی کامل انواع جرایم رانندگی

آیا تا به حال برای شما اتفاق افتاده است که در موقع رانندگی از چراغ قرمز رد شده و به فرمان پلیس توجه نکنید؟ یا بعد از پارک خودرو با برگ جریمه زیر برف پاک کن خودروی خود مواجه شوید؟ آیا تا به حال به علت داشتن سرعت غیرمجاز، شماره پلاک شما توسط دوربین های راهور پلیس ثبت شده است و جریمه شده اید؟ اگر جریمه خود را پرداخت نکردید، حالا باید دوبرابر آن را پرداخت کنید.
شما در تمام این موارد از قانون راهنمایی و رانندگی سرپیچی کردید و طبق قانون مرتکب تخلف شده اید و جزای آن که پرداخت جریمه است، در انتظار شماست. برای اهمیت همین موضوع در این مقاله از تصادفی سعی داریم به معرفی انواع جرایم راهنمایی و رانندگی بپردازیم تا کاملا آگاه باشید و از انجام این جرائم خودداری کنید.

انواع جرایم رانندگی چیست؟

جریمه برای تنبیه راننده جهت جلوگیری از تکرار رفتار اشتباه می باشد. جریمه ‌ها معمولا بیشتر به شکل پرداخت های نقدی صورت می گیرند. جرائم رانندگی به 4 دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:

1. جریمه دو برگی

زمانی که در رانندگی تخلفی انجام دادید اگر از دستور ایست پلیس راهنمایی و رانندگی اطلاعات نکنید جریمه دو برگی به شما تعلق می گیرد. در این صورت پلیس قبض جریمه ای برایتان صادر می کند و در سابقه جرائم پلاک خودروی شما ثبت خواهد شد. حتی اگر از قبض دفترچه پلیس راهبر قبض جریمه ای کنده نشده باشد. زمانی که مشمول پرداخت جریمه دو برگی می‌شوید، باید دو هزینه پرداخت کنید؛ یکی برای سرپیچی از قانون در تخلف اول و دیگری برای نافرمانی عمدی یا غیرعمدی از دستور توقف پلیس.

2. جریمه تسلیمی

جریمه تسلیمی جزء انواع خلافی خودرو به شمار می رود که در این نوع جریمه راننده بعد از دستور پلیس راهور می ایستد و از فرمان پلیس اطاعت می کند. پلیس راهور قبض جریمه را به راننده می دهد و راننده با قبضی که دریافت می کند بایستی برای پرداخت قبض جریمه اقدام کند.

موارد ثبت شده در قبض جریمه

در قبض جریمه برخی از موارد ذکر می شود که فرد با ارائه آن ها به مراجع مربوط بابت پرداخت جریمه اقدامات لازم را انجام دهد. این موارد عبارتند از:

  • مشخصات راننده
  • مشخصات گواهینامه
  • مشخصات وسیله نقلیه
  • مشخصات افسر
  • نوع و محل تخلف
  • زمان و تاریخ تخلف

3. جریمه الصاقی

گاهی اوقات خوردوی خود را در جای پارک ممنوع پارک می کنید که در نبود شما پلیس بعد از مشاهده سرپیچی شما از قانون، برگه جریمه صادر می کند به این نوع جریمه ، جریمه الصاقی گفته می شود. اگر این جریمه به موقع پرداخت نشود باز هم مشمول پرداخت دو برابر مبلغ جریمه خواهید شد.

4. جریمه ثبت‌ شده از سوی دوربین‌ ها

انواع جرائم رانندگی

یکی دیگر از جرائمی که در لیست انواع جرایم رانندگی آورده شده است جریمه ثبت شده توسط دوربین هاست. دوربین های راهنمایی و رانندگی به کمک پلیس راهور آمده اند و می توانند جریمه های راهنمایی و رانندگی را ثبت کنند. دو نوع جریمه از سوی دوربین های پلیس ثبت می شود که عبارتند از:

۱. دوربین هوشمند

این دوربین از فناوری هوش مصنوعی استفاده می کند و بدون کمک اپراتور می تواند پلاک خودرو را به وسیله تصویر ثبت و اطلاعات خودرویی متخلف را مخابره کند. دوربین های هوشمند معمولا در مکان ‌هایی نصب می شوند که به تحلیل وضعیت خطا و جرم صورت‌گرفته نیازی نیست.

۲. دوربین اپراتوردار

این دوربین ها با کمک اپراتور انسانی از جرائم تصویر برداری می کنند. تعداد زیادی دوربین و اپراتور انسانی وجود دارد که وضعیت خودروها و جاده‌ های مختلف را در خیابان ها ، بزرگراه ها و آزادراه ها رصد و در صورت لزوم به خطا و جرم از سوی راننده خاطی رسیدگی می‌کنند.

جریمه های ستاره دار رانندگی

برخی از انواع جرایم رانندگی یکی از انواع جریمه های ستاره دار به شمار می رود. به این شکل که راننده علاوه بر جریمه نقدی، متحمل جریمه دیگری مانند کسب نمره منفی، توقف کوتاه یا بلند مدت خودرو و ضبط گواهینامه خواهد شد. برای همین بهتر است از انجام حرکات نمایشی با خودرو، رانندگی در مستی، دنده عقب در بزرگراه، نداشتن بیمه ثالث و مواردی از این قبیل خودداری کنید!

نمره منفی رانندگان خاطی چیست؟

علاوه بر انواع جرائم رانندگی که تا الان به آن اشاره کردیم یک نوع جریمه دیگر در طی سال های اخیر به لیست جرائم رانندگی افزوده شده است تا با این روش بتوان الگوهای اشتباه رانندگی را جبران کرد. در صورتی که رانندگان برخی از این امور را رعایت نکند، نمره منفی می‌گیرند. اگر نمرات منفی از یک حد مشخصی گذر کند باعث ضبط گواهینامه شما می شود.

جدول نمره منفی برای تخلفات رانندگی پرخطر

لیست انواع جرایم رانندگی

در زیر لیستی از تخلفات رانندگی آورده شده است که همه این موارد شما نمره منفی به راننده خاطی می شود:

عنوان تخلف رانندگی نمره منفی
وسایل نقلیه شخصی وسایل نقلیه عمومی سنگین
هر گونه حرکات نمایشی مانند دور زدن در جا و یا حرکت موتورسیکلت بر روی چرخ ۸ ۱۰
تجاوز از سرعت مجاز (بیش از ۵۰ کیلومتر در ساعت) ۱۰ ۱۵
سبقت غیرمجاز درراه‌های دوطرفه ۵ ۱۰
عبور از چراغ قرمز راهنمایی و رانندگی ۵ ۱۰
حرکت به طور مارپیچ ۳ ۵
حرکت با دنده عقب در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها ۵ ۷
رانندگی در حالت مستی و مصرف داروهای روان‌گردان و یا افیونی ۱۰ ۲۰
تجاوز از سرعت مجاز (بیش از ۳۰ تا ۵۰ کیلومتر در ساعت) ۵ ۱۰
عبور از محل ممنوع ۴ ۶
تجاوز به چپ از محور راه ۵ ۹
عبور وسایل نقلیه از پیاده‌رو ۵ ۷
عدم رعایت حق تقدم عبور ۴ ۶
دور زدن در محل ممنوع ۳ ۵
استفاده از تلفن همراه با وسایل ارتباطی مشابه در حین رانندگی در سرعت بالای ۶۰ کیلومتر ۳ ۵
نقص فنی مؤثر یانقص در سامانه (سیستم) روشنایی در شب ۳ ۶
عدم رعایت مقررات ایمنی حمل و نقل جاده‌ای مواد خطرناک ۸ ۸
رانندگی با وسایل نقلیه عمومی بیش از زمان مجاز ۷
عدم رعایت شرایط مندرج در گواهینامه از قبیل استفاده از عینک، سمعک یا تجهیزات خاص ۳ ۷
عدم توجه به فرمان ایست یا پرچم مراقبین عبور و مرور محصلین یا پلیس مدرسه ۳ ۵
عدم رعایت مقررات حمل بار ۵ ۸

آیا همه جرائم رانندگی برای نحوه رانندگی به ما تعلق می گیرد؟

برخی از جرایم رانندگی مختص نحوه رانندگی نیست؛ بلکه برخی از موارد مانند: عدم پرداخت عوارض سالیانه خودرو یا نداشتن برگه معاینه فنی دارنده خودرو، نیز می‌تواند باعث جریمه شدن توسط افسر یا دوربین ها شود. این جریمه ها شامل موارد زیر می شود:

1. جریمه عدم عوارض سالیانه

 عوارض سالیانه خودرو نیز بایستی به صورت منظم پردخت کنید. در غیر این صورت 24 درصدی به صورت سالیانه به عوارض تان اضافه خواهد شد. جریمه دیرکرد عوارض سالیانه خودرو، جریمه ‌ای 2 درصدی در ماه به همراه دارد.

2. جریمه عدم معاینه فنی

معاینه فنی خودرو برای خودروهایی با عمر بیشتر از 5 سال می باشد. در صورت تاخیر در انجام معاینه فنی به صورت روزانه، جریمه شده و در صورتی که مبلغ جریمه بیشتر از یک میلیون تومان شود، خودرویتان توقیف و شما ملزم به پرداخت جریمه خواهد کرد. برای همین توصیه می کنیم که انجام معاینه فنی خودرو را اصلا پشت گوش نیندازید!

3. جریمه ساختگی بودن تصادف

نرخ انواع جرایم رانندگی

یکی دیگر از انواع جرایم این است که افسر تشخیص می دهد که تصادف توسط راننده یا عابر پیاده ساختگی است و می تواند بر اساس قانون فرد متخلف را جریمه کند.با توجه به اینکه برخی از افراد در پی سودجویی از دیگران یا بیمه با تصادف جعلی هستند، پلیس می‌تواند در صورت تشخیص تصادف جعلی، راننده یا فرد مصدوم را جریمه کند

استعلام جرایم رانندگی چگونه انجام می‌شود؟

اگر می خواهید از میزان جرائم رانندگی که مرتکب شده اید باخبر شوید، چند پایگاه اینترنتی وجود دارد. با مراجعه به این‌ ها می‌توانید اطلاعات خودرو را وارد کنید و بعد متوجه خلافی خودرویتان شوید. این سایت‌ ها عبارتند از:

نرخ انواع جرایم رانندگی چقدر است؟

قیمت جریمه هر جرم ثابت و بدون تغییر است. هر تخلف جریمه مختص به خود را دارد. اما هر سال با توجه به تصمیم جلسه علنی در مجلس و توافق نمایندگان جریمه رانندگی به 5 درصد افزایش می یابد که این 5 درصد، به سازمان بهزیستی اعطا می ‌شود.

گران ترین میزان جریمه رانندگی کدام است؟

گران ترین میزان جریمه مربوط به رانندگی در حین مستی و مصرف مواد مخدر و روانگردان است. چون این کار  می‌تواند به خود و دیگران آسیب بزند. بعد از این ، جرائم رانندگی مانند سرعت غیر مجاز، سبقت غیرمجاز و عبور از چراغ راهنمایی رانندگی از دیگر جریمه‌ های گران محسوب می شوند.

ارزان ترین میزان جریمه رانندگی کدام است؟

ارزان ترین جریمه ‌ها شامل مواردی هستند که احتمال آسیب رسیدن به دیگران در صورت بروز تخلف در آن ها کمتر باشد. ولی نمی توان از آن ها چشم پوشی کرد. مواردی مانند: روشن نکردن چراغ ‌های ماشین در شب، نشاندن 2 سرنشین بر روی صندلی راننده، بغل کردن کودکان در حین رانندگی ، عدم تعویض چراغ‌ های سوخته خودرو و… از ارزان ترین انواع جرایم رانندگی به شمار می روند.

آیا می توان به جرائم رانندگی اعتراض کرد؟

اگر بعد از استعلام خلافی خودروی خود متوجه یک سری ناهمخوانی ها شدید می توانید برای اعتراض به مراکز پلیس به ‌اضافه ۱۰ مراجعه کنید و به آنها اطلاع بدهید که جریمه بیش از حد واقعی، برایتان ثبت شده است. با اعتراض در یکی از این مراکز به شکایتتان در ظرف مدت کوتاهی رسیدگی می‌شود. اگر باز به مورد شما رسیدگی نشد می توانید به واحد رسیدگی به تخلفات مراجعه و  از طریق آن، موضوع را پیگیری کنید. البته همان طور که گفتیم امکان کم کردن جریمه های رانندگی فقط در صورت جریمه الصاقی وجود دارد. جریمه‌ هایی مانند جریمه های دو برگی و جرائمی که از سوی دوربین ‌ها ثبت می‌شوند، امکان بخشش یا کاهش ندارند.

بخشودگی جرایم رانندگی چگونه است؟

انواع جرایم راهنمایی و رانندگی

جریمه های الصاقی، دو برگی و تسلیمی را می توانید تا ظرف 60 روز پرداخت کنید اما اگر به موقع این هزینه ها را پرداخت نکنید بایستی دو برابر آن را بپردازید. البته در مورد جریمه الصاقی و تسلیمی ممکن است خطایی که راننده متخلف مرتکب شده است از سوی مراجع ذی ربط شامل بخشودگی پلیس رانندگی شوید. برای همین بدون دوبرابر شدن جریمه ‌ها می توانید مبلغی کمتر هزینه را بپردازید. البته جریمه ‌های دوبرگی و ثبت‌شده توسط دوربین دوبرابر شامل بخشودگی پلیس نمی شوند

در صورتی که جریمه شما 1.000.000 تومان باشد پلیس از طریق برخی از سامانه ها به شما اطلاع می دهد. از زمان اطلاع ‌رسانی تا یک ماه بعد، می توانید جریمه را پرداخت کنید.

اگر جریمه رانندگی را پرداخت نکنیم چه می شود؟

انواع جرایم رانندگی با هدف الگوی اصلاح رفتار و پیشگیری از تصادف به متخلفین تعلق می گیرد. در صورتی که جریمه را به موقع پرداخت نکنید مشمول پرداخت دو برابر جریمه خواهید شد. حتما حواستان به فرمان پلیس و دوربین های راهور باشد چون امکان کاهش مبلغ جریمه در این نوع جرم ها وجود نخواهد داشت. در صورتی که در صورتی که این پرداختی انجام ندهید، خودرویتان توقیف می‌شود و تا زمانی که جریمه ها را نپردازد، خودروی شما از توقیف خارج نخواهد شد. البته اگر امکان پرداخت این جریمه را نداشته باشید، امکان قسط ‌بندی جریمه هم وجود خواهد داشت.

 پرداخت مالیات سالیانه را منظم پرداخت کنید و معاینه فنی خود را به موقع انجام دهید هم چنین مواظب دریافت نمره منفی هم باشید.

امیدواریم با خواندن این مقاله از مرکز تصادفی بهترین خریدار خودرو تصادفی متوجه شده باشید که کدام رفتار اشتباه شما در رانندگی باعث جریمه شدن شما خواهد شد پس به قانون احترام بگذارید.

به این مطلب امتیاز دهید ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مطالب

.